AlphaCE-grundare initiativtagare i 17Maria Mattsson Mähl, grundare och VD AlphaCE (Kunskapscompaniet ingår i AlphaCE-koncernen), har tillsammans med entreprenören Jessica Löfström tagit initiativ till nätverket ”17” som ska arbeta för att fler kvinnliga företagare ska kunna växla upp både vad gäller ägande och omsättning.

 

 

Jämställdhetsdebatten har länge kretsat kring kvotering till börsbolagens styrelser och att få fler kvinnor i ledande position i stora bolag. Det har också varit ganska mycket fokus på kvinnligt entreprenörskap. År 2018 står det klart att andelen bolag som startas av kvinnor ökar men fortfarande finns det relativt få företag med en omsättning på mer än 50 miljoner som grundats av kvinnor.

 

Under Almedalsveckan 2017 talades om att det endast finns sjutton företag i Sverige som omsätter mer än 50 miljoner, som är grundade, ägs och leds av en kvinna. Två av dessa företagare är Jessica Löfström, grundare och vd för Expandera Mera, och Maria Mattsson Mähl, grundare och vd av AlphaCE. De träffades på en scen i Almedalen för att diskutera entreprenörskap. Samtalet fortsatte efter seminariet och under vintern lade de grunden till ”17”, ett kvinnligt nätverk för att aktivt driva frågor om och få fler kvinnor att grunda, äga och bygga stora bolag.

 

– Av 298 börsbolag är det dock bara sjutton av dem som drivs av kvinnor. Oavsett exakt antal större företag i Sverige med kvinnliga grundare, tycker vi att 17 är ett bra namn på nätverket. ”Va sjutton” är ett uttryck som passar i sammanhanget med tanke på det hur det ser ut just nu och det vi vill bidra till att förändra, säger Maria Mattsson Mähl.

 

Andelen kvinnor i styrelser för större publika bolag har ökat. Av 298 börsbolag är det dock bara sjutton av dem som drivs av kvinnor. En blygsam ökning med en procent det senaste året. En procent av totalt riskkapital i Sverige går till företag som ägs av kvinnor. Det står helt klart att där ägarmakten och de stora pengarna finns, där lyser kvinnorna ännu så länge med sin frånvaro. Nätverket 17 ska se till att fler kvinnliga företagsledare växlar upp till den tyngre ligan både vad gäller ägande och omsättning.

 

Läs mer om kvinnors företagande och personerna bakom 17 >>