Den här utbildningen är verkligen fantastisk! Vi skulle gärna vilja anställa hela klassen om möjligt.

news

2023-09-18, 07:33

Berätta lite om dig och Åkers Sweden.
-Ulrika Scherberg heter jag och är HR-chef på Åkers. Det har jag varit 4 år men jag har jobbat i 18 år på företaget och har varit ansvarig både för logistik och inköp på Åkers. Jag lägger mycket av min arbetstid på kompetensfrågor, vilket inkluderar extern rekrytering, samarbete med skolor och att hitta karriärmöjligheter för våra befintliga medarbetare.

Vad är den främsta utmaningen i din roll som HR-ansvarig?
-Vår största utmaning är kompetensförsörjningen. Vi har stora pensionsavgångar de närmaste åren.

Vi ser utmaningen på arbetsmarknaden att det råder mycket stor brist på kompetensen CNC- och robottekniker, som är av avgörande betydelse för företaget. Det är för många arbetsgivare som konkurrerar om samma kompetens.

Vi är aktivt engagerade i att omforma vår lönestruktur och våra befattningar för att bättre kunna möta både kompetensutveckling och löneförväntningar.

Hur kom du i kontakt med Kunskapscompaniet och Yh-utbildningen?
-När jag blev uppringd av Lynn fick jag veta att man skulle starta i gång Yh-utbildningen CNC- och robotteknik här i Eskilstuna. Det ville Åkers självklart vara med på. Vi får ett nära samarbete med skolan och får möjlighet att vara delaktiga i utbildningen. En annan stor möjlighet är att ta emot studenter på lärande i arbete (LIA) och kunna rekrytera dem efter utbildningen.

Jag är för närvarande ordförande för denna utbildning och det är verkligen en spännande roll. Jag kommer att delta i uppstart av utbildningen och följa elevernas resa. Dessutom planerar jag att bjuda in dem till Åkers för studiebesök och hoppas kunna erbjuda några föreläsningar ur mitt HR-perspektiv. När utbildningen avslutas kommer jag också ha möjligheten att vara med och dela ut examensbeviset.

Vi har en av våra medarbetare med på utbildningen CNC- och robotteknik som ska gå här 1,5 år. Hans förvärvade kompetens kommer att vara betydelsefull för Åkers. Han kommer att bli en nyckelperson med den nya kompetensen och när vi tar in nya maskiner så blir det ju förstås han som kommer att deltaga i sådana projekt.

Finns det något mer du skulle vilja dela med oss om din syn på denna utbildning och dess betydelse för Åkers Sweden?
-Den här utbildningen är verkligen fantastisk och vi skulle gärna vilja anställa hela klassen om möjligt. Det är en unik möjlighet för oss på Åkers Sweden att investera i och dra nytta av den värdefulla kompetens som dessa studenter kommer att erbjuda.

Jag ser fram emot att följa elevernas resa, erbjuda stöd och även delta i deras utbildning och utveckling, vilket jag tror kommer att vara en win-win för både dem och Åkers Sweden.

Presskontakt

Charlotte Florestedt

Affärsområdeschef Vuxenutbildning Charlotte.Vallfors@watma.se 070-462 52 48

Relaterat material