Kunskapscompaniet och Volvo i Köping i samarbete för att få fler kvinnliga montörer

news

2021-11-25, 08:45

För att locka fler kvinnor till montörsyrket har Volvo Group Trucks Operation i Köping startat ett program där deltagarna får prova på yrket genom praktik hos Volvo och utbildning hos Kunskapscompaniet. Totalt arbetar 1 600 personer i Volvos fabrik i Köping och ca 250 av dessa är montörer.

– Vi behöver säkerställa ett kontinuerligt tillskott av nya montörer. Vi vill också få en jämnare könsfördelning eftersom vi på våra blandade utbildningar idag ser att tjejerna oftast presterar bättre än killarna. Målet är att gå från dagens 19 procent kvinnliga montörer till drygt 30 procent inom cirka fem år, berättar Joakim Windahl, HRBP på Volvo Group Trucks Operation.

För att få in montörer med rätt utbildning, inledde Volvo Group Trucks en diskussion med Arbetsförmedlingen om att ta fram en arbetsmarknadsutbildning. Resultatet är en tolv veckor lång utbildning där första omgången deltagare blir klara nu till jul.

Utbildningen består av Kunskapscompaniets industritekniska basutbildning samt praktik på Volvo där det också ingår en teoridel med Volvos interna montörskurser.

Den första pilotomgången består av en mindre grupp och det finns redan ett beslut om att genomföra en utbildningsomgång till. Startdatum för denna är dock inte klart.

– Meningen är att vi sen ska ha kontinuerliga utbildningsstarter med omkring sju deltagare varje gång. Alla kanske inte får jobb hos oss efteråt men det är många företag som behöver montörer så varje genomförd utbildningsomgång blir ju en vinst för oss alla, inte minst för deltagarna, säger Joakim Windahl.

Han upplever att det har varit en mycket positiv erfarenhet att dra igång utbildningen och har inte stött på några problem i kontakterna med de olika inblandade aktörerna.

– Den största utmaningen har varit att nå ut till deltagarna. Men vi hade samma problem när vi drog igång Volvosteget för tio år sedan, det tar lite tid innan en ny utbildning blir känd, säger Joakim Windahl.

Fyra veckor på Kunskapscompaniet

Mikael Laitala och Fredric Larsson, uppdragsledare och lärare på Kunskapscompaniet har arbetat fram den specialsydda utbildningen tillsammans med Volvo.

Under fyra veckor läser deltagarna modulerna: ritningsläsning, arbetsmiljö, underhåll och mätteknik. Varje modul avslutas med ett test och i mätningskursen ingår också en del praktiskt arbete i Kunskapscompaniets verkstad. Utöver detta har deltagarna också ägnat en och en halv vecka åt att ta truck- och traverskort.

– Förutom kunskapsinnehållet som ger deltagarna en överblick över industrin, så vill vi också förmedla en positiv stämning. Det ska vara roligt att komma hit till Kunskapscompaniet och studera. För är det skoj, då lär man sig, konstaterar läraren Fredric Larsson.

Deltagarna Åsa Eriksson och Camilla Ramzell är halvvägs genom utbildningen. De trivs med veckorna på Kunskapscompaniet där de tycker att de får bra stöd av lärarna och de har möjlighet att ställa frågor och reflektera.

– Jag har alltid varit nyfiken på vad som händer innanför väggarna på Volvo och jag gillar att jobba med händerna, därför sökte jag till utbildningen. Jag känner mig också både stolt och hedrad att få vara med i den första omgången av deltagare och bana väg för fler tjejer som söker sig till industrin, tycker Camilla Ramzell.

– Att jobba inom industrin är nytt för mig och jag hoppas på att få vara kvar på Volvo efter utbildningen, det är mitt mål, säger Åsa Eriksson.

Deltagarna har tidigare hört en del fördomar och åsikter om att montörsjobbet inte skulle passa för kvinnor och att män skulle klara jobbet bättre, men det har bara sporrat dom.

– Det gör ju att man gärna vill visa att tjejer kan minst lika bra som killar, säger Camilla och Åsa fyller i ”om inte bättre”!

Den 17 december är det avslutning för den första omgången av pilotutbildningen som sedan utvärderas och eventuellt justeras inför nästa omgång.

Presskontakt

Relaterat material