Mattias Nilsson

“Att stå på ett tak och spika när solen skiner och fåglarna kvittrar – det är sagolikt”

Mattias Nilsson, ansvarig för Bygg- och anläggningsprogrammet, och Peter König, lärare, har yrkesliv inom byggbranschen bakom sig. Med deras erfarenhet har de format utbildningen för att ge eleverna färdigheterna, men också rutinerna, som krävs för att få jobb efter studenten.  

1989 gick Mattias själv ut Bygg- och anläggningsprogrammet och “spikade”, som han beskriver det, i 15 år därefter. Sedan dess har han jobbat med besiktningar och utredningar med fokus på vattenskador för Länsförsäkringar och byggföretag. Likaså har Peter mycket erfarenhet, 35 år som snickare, och ytterligare fem som byggledare.

– Vårt program följer branschens tekniska utveckling. Jag har jobbat med utredningar och regleringar och har god förståelse för hur ett hus fungerar tekniskt, det färgar undervisningen. Vad som däremot kännetecknar vår utbildning är att vi lär eleverna hur en byggarbetsplats fungerar på riktigt, och ser till att de får med sig vad som behövs för att kunna få anställning, säger Mattias med ljudet av en såg som kapar en planka i bakgrunden.

Att komma i tid, veta hur man beter sig och att vara ansvarsfull är några av hörnstenarna för jobb inom byggbranschen. Enligt Mattias har skolan goda kontakter med byggföretagen i Eskilstuna och kan därmed förse eleverna med passande APL-platser:

– Under utbildningen gör man misstag. Vi har väldigt högt i tak när vi undervisar och är noga med att alla förstår att det inte finns dumma frågor. Vi lär eleverna ett hantverk, och för att bemästra hantverket på den nivå som krävs för att kunna få jobb sen, måste man ha gjort missar.

Peter, som är i 60-årsåldern, berättar att han som ung idag hade valt exakt samma yrkesbana och att anledningen till att han fortfarande inte är snickare är på grund av hans dåliga rygg.

– Att stå på ett tak och spika en vårdag när solen skiner och fåglarna kvittrar, det är sagolikt. Jag har älskat mitt jobb och en del av mig är såklart ledsen att jag inte kunde fortsätta men samtidigt tror jag att min passion för att snickra gör mig till en bra lärare.

Byggbranschen är full av möjligheter. Efter studenten kan elever på bara några år tjäna runt 33 000 kronor i månaden. Enligt Peter behöver dock inte ett fullbetalt snickarjobb vara där utveckling stannar:

– Byggbranschen är en bra bransch, man är i stort sett garanterad jobb och det finns många olika vägar du kan välja. Alla blir inte snickare hela livet som jag varit, du kan lika gärna sluta som platschef för ett storbygge.

Peter och Mattias har båda stora visioner för Bygg- och anläggningsprogrammet och avslutar med att säga att eleverna har roligt när de lär sig, även om det såklart också är mycket allvar.

– Det är en salig blandning på våra elever vilket skapar en varierad och stimulerande miljö att vara i. Men, man ska också veta att det tar tid att lära sig ett hantverk. Hos oss får man grunderna men det riktiga arbetet det börjar när man är ute på en arbetsplats, säger Peter.

Hittar du ingen ledig tjänst som passar just nu?

Lämna en spontanansökan!

Vi letar kontinuerligt efter nya medarbetare till vårt huvudkontor och våra skolor runtom i Sverige. Lämna gärna en spontanansökan så hör vi av oss när vi har en ledig tjänst som kan vara aktuell för just dig.

Spontanansökan»