Yrkeshögskolan | Eskilstuna | Trollhättan

CNC- och robottekniker

En kompakt utbildning som tar dig in på en arbetsmarknad med stor efterfrågan på endast 1,5 år.

Ansökan Eskilstuna»Ansökan för Trollhättan är stängd»

CNC- och robottekniker
YH CNC- och robottekniker

Digital infoträff

Kom och ta del av allt du behöver veta om Yh CNC- och robottekniker. En kort utbildning som tar dig in på en arbetsmarknad med stor efterfrågan.

Start i Eskilstuna och Trollhättan.

1 augusti kl. 10.00

Mer information»

aug
01

Är du intresserad av avancerad teknisk tillverkning?

Med den kompakta Yh-utbildningen CNC- och robottekniker, som varar i endast 1,5 år, kan du öppna dörren till en arbetsmarknad där behovet är stort. Många företag söker denna kompetens och du har stor chans att få jobb.

CNC (Computer Numerical Control) är datorsystem för styrning av verkstadsmaskiner. Under utbildningen CNC- och robottekniker kommer du att lära dig arbeta självständigt med att programmera och styra svarvar och fräsar med CNC. Du får även kompetens i robotteknik och kan arbeta med driftsättning av robot- system i automatiserade processer, där även service och felsökning ingår.

 

Har du frågor – om ansökan eller annat?

Vi har ett fåtal lediga platser kvar till utbildningen CNC- och robottekniker i Eskilstuna. Det går fortfarande bra att skicka in en sen ansökan.

Ansökan Eskilstuna»

Behörighetsgivande förutbildning (BFU)

För dig som saknar den särskilda behörigheten finns det möjlighet att även söka till BFU, en behörighetsgivande förutbildning. Den startar två veckor innan själva utbildningen. Kursen är CSN-berättigad och vid godkänt betyg garanteras du en plats på Yh-utbildningen CNC- och robottekniker i Eskilstuna.

Sommarinformation

Under sommarveckorna har vi något begränsad tillgänglighet. Det innebär att det kan ta lite längre än vanligt att få ansökan bedömd. Om du har frågor och vill komma i kontakt med oss kan du nå oss via 016-14 74 70 måndagar och torsdagar mellan kl. 8.00-12.00.

”Den här utbildningen är verkligen fantastisk. Det är en enastående möjlighet för oss att få tillgång till värdefull kompetens. Jag skulle gärna vilja anställa hela klassen om möjligt.”

  • Namn: Ulrika Scherberg
  • Företag: HR chef på Åkers Sweden

”Utbildningen CNC- och robottekniker är en komplett utbildning för att få en bred kompetens inom det tekniska området. Just nu och under flera år tillbaka har det varit väldigt svårt att rekrytera personal inom dessa kompetensområden.”

  • Namn: Robin Pettersson
  • Företag: Produktionsteknisk chef AnVa Tubes & Components

Utbildningen öppnar upp för möjligheten att arbeta som:

  • Automationstekniker
  • CNC – och robottekniker
  • CNC – operatör
  • CNC – tekniker
  • Industrirobotoperatör
  • Produktionstekniker

 

Om utbildningen

Utbildningen CNC- och robottekniker är en bred CNC-utbildning där du lär dig att programmera maskiner utifrån ritningar och kvalitetssäkra produktionsflödet från början till slut.

Utbildningen genomförs i föreläsningsform, genom praktiska övningar och projektarbeten. De teoretiska avsnitten är starkt knutna till praktiska moment och innehållet i LIA-perioderna. Praktiska utbildningsmoment genomförs med modern utrustning i våra lokaler i Eskilstuna.

Lärande i arbete – LIA

Ungefär en tredjedel av utbildningen är företagsförlagd (lärande i arbete, LIA), vilket redan under utbildningen ger goda kontakter med framtida arbetsgivare. Många får anställning redan under utbildningen.

Utbildningslängd

300 yhp, 1,5 år (3 terminer)

Studieform

Bunden/på plats.

Utbildningen är CSN-berättigad och kostnadsfri. Den studerande står dock själv för kostnaden för kurslitteratur. Till vissa kurser och moment behöver du även ha tillgång till en dator.

Utbildningsstart

2 september 2024 i Eskilstuna
9 september 2024 i Trollhättan

Kurser och Yh-poäng

Kurs Yhp
Branschkunskap 10
Material- och verktygslära 20
Kvalitet och säkerhet 15
CAD/CAM – programmering och ritning 45
CNC, avancerad CNC-teknik 65
Lärande i arbete – LIA 1 25
Robotik, robotteknik 40
Lärande i arbete – LIA 2 60
Examensarbete 20
Totalt  300

Förkunskaper

Det finns många sätt att tillgodogöra sig förkunskapskraven och vara behörig till YH-utbildningen CNC- och robottekniker, t.ex. genom tidigare arbete, studier eller en behörighetsgivande utbildning.

Är du intresserad uppmanar vi dig att söka! Utifrån det du skickat in i din ansökan bedömer vi din behörighet. Om du är fullt behörig får du meddelande om det, annars kontaktar vi dig och berättar vad som behövs för att du ska bli behörig.

Allt startar med din ansökan – så tveka inte att skicka in.

Grundläggande behörighet

För att komma in på en yrkeshögskoleutbildning måste du först och främst uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer information finns på: https://www.yrkeshogskolan.se/

 

Särskilda förkunskaper

Här skiljer det sig åt mellan utbildningen i Eskilstuna och utbildningen i Trollhättan.

Trollhättan
Inga särskilda behörighetskrav, endast grundläggande behörighet krävs.

Eskilstuna
Denna utbildning kräver utöver grundläggande behörighet minst betyget E (godkänt) eller motsvarande kunskaper i gymnasiekurserna Datorstyrd produktion 1 och Industritekniska processer 1 eller Programmering 1 och Teknik 1.

Denna kunskap kan också valideras om yrkeserfarenhet finns.

Läs vår broschyr

Du kan läsa den direkt i webbläsaren eller ladda ner den.

Broschyr Eskilstuna»Broschyr Trollhättan»

CNC- och robottekniker
Kontakt

Har du frågor eller vill ha mer information?

Kontakt

Ulrika Lindberg

Verksamhetschef Yh och Rusta och matcha
070-76 30 586
Mehmed Aleckovic

Mehmed Aleckovic

Utbildningsledare Yh Trollhättan
070-508 47 12

Sanna Ekström

Utbildningsledare Yh Eskilstuna
072-394 89 56

Här hittar du våra vanligaste frågor om Yh-utbildningen Logistiker och transportledare.