Peter Nilsson

Från elev till lärare och uppdragsledare – Peter har gjort en resa genom Kunskapscompaniet

För 15 år sedan gick Peter Nilsson ett av Kunskapscompaniet yrkesprogram för att utbilda sig till CNC-operatör. Idag är han behörig yrkeslärare i datateknik och ansvarig för flera av Kunskapscompaniets yrkesutbildningar: “Här får man möjligheter”.  

Kunskapscompaniets erbjuder både yrkeshögskoleutbildningar och utbildningar på uppdrag av bland annat Komvux och Arbetsförmedlingen. Kunskapscompaniet finns till för de som snabbt vill utbilda sig inom ett yrke och få jobb direkt efter avslutad utbildning. För Peter ledde studierna till jobb – men inte det han hade tänkt sig.

– Jag hjälpte många av mina kursare med matte och programmering när jag var elev och, som jag minns det, såg lärarna det. När utbildningen var klar frågade de mig om jag ville jobba kvar som instruktör – ett erbjudande jag såklart inte kunde tacka nej till.

Det visade sig att Peter hade läggning för lärarrollen. Efter ett par år som instruktör började han parallellt med sitt heltidsjobb att läsa till lärare på distans.

– När jag fick min yrkeslärarexamen gick jag över till Kunskapscompaniets gymnasieskola i Eskilstuna och blev lärare i matematik och naturkunskap. Jag gjorde det i några år men insåg att jag trivdes bäst inom vuxenutbildning, så jag gick tillbaka.

Sedan han återvände till Kunskapscompaniet har Peter fått mer och mer ansvar. Idag leder han utbildningar inom bygg, industriteknik och vård på flera olika orter.

– Min bakgrund har gett mig insikter som varit en fördel i arbetet. Jag har också varit arbetslös och förstår vad våra deltagare går igenom, som lärare innebär det att jag ibland kan säga något som leder till en tankeställare och når fram, säger Peter reflekterande.

Peter berättar att han upplever sitt arbete som meningsfullt. Efter att själv ha gjort samma resa vet han vilken utmaning det stundtals kan vara att genomgå ett yrkesprogram.

– Våra elever är motiverade och vill verkligen få ut någonting av sin utbildning. Det är väldigt tacksamt och gör jobbet roligt. Vi som jobbar fyller en viktig funktion för dem.

Ett minne som Peter håller extra kärt är när en kollega under ett personalmöte högläste svar från elevenkäter som alla var positiva till Peter som lärare. Han tror att han haft framgång i klassrummet på grund av att fått lära ut på sitt eget sätt, en frihet han nu vill ge lärarna på utbildningarna han ansvarar för.

– Jag som ansvarig vill att lärarna ska känna att de är i kontroll över sina utbildningar. De har väldigt fria händer så länge de fullföljer vårt uppdrag, att eleverna klarar utbildningen och sen kan ta steget till att bli självgående, självförsörjande individer. Det är ett stort ansvar och ett högt mål men det är vad vi jobbar mot.

Olika utbildningar och en blandad elevgrupp med olika bakgrund skapar en varierande miljö på Kunskapscompaniet. Som anställd har man frihet under ansvar och alltid möjlighet till att utvecklas, det är Peter ett levande bevis för.

 

Hittar du ingen ledig tjänst som passar just nu?

Lämna en spontanansökan!

Vi letar kontinuerligt efter nya medarbetare till vårt huvudkontor och våra skolor runtom i Sverige. Lämna gärna en spontanansökan så hör vi av oss när vi har en ledig tjänst som kan vara aktuell för just dig.

Spontanansökan»