Ulrika Lindberg

“Att utmana, uppmuntra och hitta en lösning – det ger energi”

Ulrika Lindberg har jobbat på Kunskapscompaniet sedan 2004 och är idag verksamhetschef för coacher i Sörmland, Västmanland, Stockholm och Norrköping. Kort sammanfattat beskriver hon sitt arbete som givande:

 – Det handlar om att hjälpa människor se sin potential och komma vidare.

Kunskapscompaniet arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen med att ge råd och stöd till arbetssökande för att hjälpa dem ta sig vidare från arbetslöshet till jobb eller studier. Inom Ulrikas två områden jobbar nio coacher.

– Enligt mig är den viktigaste egenskapen för en coach, empati. Du måste kunna komma nära och få deltagaren på arbetsmarknadsprogrammet att känna att detta är på allvar. Vi vill hjälpa till på riktigt och det innebär att vi ibland får reda på privat information, som coach ska man kunna hantera det och använda informationen för att komma med förslag.

Klivet från arbetslöshet in i arbete kan vara stort. Det handlar inte enbart om att hitta ett jobb utan att finna en lösning som tar till vara på den arbetssökandes styrkor och som leder in på en bana som personen känner sig nöjd med.

– Det är många komponenter vi måste förhålla oss till och i grunden handlar det om att hitta vad som är rätt för just den enskilda personen. Vi utmanar, uppmuntrar och försöker hitta en lösning. När vi lyckas ger det väldigt mycket energi.

Ulrika är utbildad beteendevetare och skolade själv om sig på senare dagar efter att i flera år arbetat inom sin familjs hotell och restaurang, denna “livserfarenhet” som hon kallar det, har varit en tillgång i hennes jobb.

– Jag har jobbat på Kunskapscompaniet i över 16 år nu och började som coach, och det är jag fortfarande på deltid, men huvudsakligen leder jag vårt coachande arbete i Sörmland och Västmanland.

Hon beskriver Kunskapscompaniet som en platt organisation. Ett företag som behållit en familjär känsla trots att det vuxit.

– Under mina år har jag fått möjlighet att utvecklas och jag har fått mer ansvar i takt med att jag jobbat. Det som däremot har varit viktigast för mig är att vi arbetar med något samhällsviktigt. Jag upplever det dagligen. Vi gör så mycket runtomkring vägledningen för att stötta deltagarna.

Ulrika fortsätter:

– Om en deltagare i ett program har det svårt ekonomiskt då kanske vi måste tipsa om ställen som kan hjälpa och ge personen lite mer tid till att komma på fötterna.

På varje ort där Kunskapscompaniets coaching-verksamhet finns jobbar coacherna i egna lokaler. Eftersom de inte är så många kan arbetet stundtals vara ensamt, trots att de allra flesta jobbar i par.

– Samtalen med programdeltagare håller man själv. Vi når ju däremot alltid varandra och finns där för att diskutera. Sen har vi gemensamma möten varje vecka och jag finns alltid tillgänglig. Men som coach måste man vara trygg i sitt eget arbete, klara av att ha myndighetskontakt och driva processen kring individen, deltagaren, själv.

Tålamod och empati. Båda nödvändiga för att vara den drivande kraft som Ulrika och hennes kollegor är när de hjälper arbetssökande ta det stora klivet in på arbetsmarknaden.

 

 

Hittar du ingen ledig tjänst som passar just nu?

Lämna en spontanansökan!

Vi letar kontinuerligt efter nya medarbetare till vårt huvudkontor och våra skolor runtom i Sverige. Lämna gärna en spontanansökan så hör vi av oss när vi har en ledig tjänst som kan vara aktuell för just dig.

Spontanansökan»