Industriutbildning med valbar inriktning CNC/svets

Om yrket

En CNC-operatör hanterar datorstyrda maskiner som tillverkar detaljer av metall, trä eller plast. Dessa maskiner används för olika bearbetningsmetoder, såsom svarvning, borrning och fräsning, för att skapa olika detaljer och komponenter. Å andra sidan, svetsare specialiserar sig på att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering och även reparation av metallprodukter och stålkonstruktioner.

Studieupplägg

Utbildningen genomförs praktiskt och teoretiskt i modern utrustning i våra lokaler i Köping. Exempel på de olika styrsystem som vi kommer att gå igenom är Fanuc och Siemens. Utbildningen genomförs i första hand som individuell undervisning med tillgång till handledning.

  • CNC-utbildningen innefattar bland annat manuella och CNC-styrda maskiner, mätning med olika mätdon, ritningsläsning och möjlighet att få truckkort.
  • Inom svetsutbildningen lär du dig att svetsa med de tre vanligaste metoderna: TIG, MIG/MAG, MMA. Yrkespraktiken ingår under utbildningstiden.

Utbildningens innehåll bygger på skolverkets nationella gymnasieprogram.

Kursen Heta arbeten ingår också i svetsutbildningen. Även träning inför certifikat/svetsarprövning ingår, dock ej själva certifikatet/svetsarprövningen.

Kurslängd

Utbildningen startar med 3 veckor orientering och en basutbildning på 26 veckor. I slutet av basutbildningen väljer du inriktning CNC (35 veckor) eller svets (44 veckor). Om du har tidigare kunskaper inom yrkesområdet kan vi genom validering korta ner utbildningstiden. Yrkespraktiken består av 15% av utbildningstiden på företag med rekryteringsbehov.

Förkunskaper
  • Godkänt betyg i grundläggande Svenska/Svenska som andraspråk eller motsvarande kunskaper.

 

Läs mer om utbildningen (pdf)»