Yrket som lastbilsmekaniker passar dig som vill arbeta med kraftfulla motorer, modern teknik och den senaste elektroniken. Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som lastbilsmekaniker och följer motorbranschens kvalifikationskrav.

Studieupplägg

Utbildningen innehåller teoretiska studier och praktiska övningar så att du som deltagare är väl förberedd inför kommande anställning.

I utbildningen till lastbilsmekaniker ingår bland annat introduktion i fordonsteknik, maskin– och lastbilsteknik samt reparationer av personbilar och lättare transportfordon. Du kommer att få lära dig demontering och montering av bilens olika delar, utföra service, byta bromsar samt få fördjupad kunskap om bilens huvudkomponenter. Du får även lära dig om elsystemets uppbyggnad och genomföra enklare felsökning.

Utbildningen är på heltid men kan individanpassas beroende på studietakt och tidigare erfarenhet.

Kurslängd

Utbildningstiden är 60 veckor. Om du har tidigare kunskaper inom yrkesområdet kan vi genom validering korta ner utbildningstiden.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen Lastbilsmekaniker ingår minst 15% arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det betyder att du gör praktik ute på en arbetsplats. Under praktiktiden får du direktkontakt med företag som kan bli din framtida arbetsgivare.

Förkunskaper
  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk och matematik. Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Övrigt

Utbildningen är CSN-berättigad. Som elev behöver du själv betala för kursmaterial och resor till och från praktikplatsen.

Information om ansökan

Utbildningen genomförs på uppdrag av vuxenutbildningen i Borås kommun och är för dig som bor i Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn eller Vårgårda.

Du ansöker till vuxenutbildningen på boras.alvis.se. Om du bor du i en annan kommun än Borås behöver du ta kontakt med din hemkommuns vuxenutbildning.

 

Läs mer om utbildningen (pdf)»