Utbildningen passar dig som vill bli personbilsmekaniker. Du kommer att lära dig mycket om bilar och hur de fungerar. En viktig del av jobbet är att kunna förstå och fixa problem med alla delar av en bil, därför är det viktigt att du har kunskap om både mekanik, hydraulik och elektronik.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som personbilsmekaniker och följer motorbranschens kvalifikationskrav.

Studieupplägg

Utbildningen till personbilsmekaniker börjar med teoretiska kurser för att ge dig grundläggande kunskap om moderna bilarnas konstruktion och datastyrning innan du påbörjar arbetet i verkstaden. I utbildningen ingår introduktion i fordonsteknik, reparationer av personbilar och lättare transportfordon. Du kommer att få lära dig demontering och montering av bilens olika delar, utföra service, byta bromsar, få fördjupad kunskap om bilens huvudkomponenter. Du får även lära dig om elsystemets uppbyggnad och genomföra enklare felsökning.

Utbildningen Personbilsmekaniker är på heltid men kan individanpassas beroende på studietakt och tidigare erfarenhet.

Kurslängd

Utbildningstiden är 56 veckor. Om du har tidigare kunskaper inom yrkesområdet kan vi genom validering korta ner utbildningstiden.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen ingår minst 15% arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det betyder att du gör praktik ute på en arbetsplats. Under praktiktiden som personbilsmekaniker får du direktkontakt med företag som kan bli din framtida arbetsgivare.

Förkunskaper
  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk och matematik.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Övrigt

Utbildningen är CSN-berättigad. Som elev behöver du själv betala för kursmaterial och resor till och från praktikplatsen.

Information om ansökan

Utbildningen genomförs på uppdrag av vuxenutbildningen i Borås kommun och är för dig som bor i Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn eller Vårgårda.

Du ansöker till vuxenutbildningen på boras.alvis.se. Om du bor du i en annan kommun än Borås behöver du ta kontakt med din hemkommuns vuxenutbildning.

 

Läs mer om utbildningen (pdf)»